Üniversite Öğrencilerinin Katı Atık Kirliliği ve Yönetimi Konusundaki Farkındalıkları ve Davranışlarına Eğitimin Etkileri
(The Influence of Education on the Awareness and Behavior of University Students towards Solid Waste Pollution and Management )

Yazar : İme Akanyeti   - Çağın Kazımoğlu  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 97-1
Sayfa : 129-146
1527    782


Özet
Günümüzde, çevreye kontrolsüzce atılan katı atıklardan oluşan kirlilik, çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu alanda yapılan araştırmalar, katı atıkların çevreye atılmaması ve çevre temizliğinin korunmasının, toplumda yaşayan insanların katı atık kirliliği ve yönetimi konusundaki algı, bilgi, farkındalık, tutum ve davranışları ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bireylerin çevre ile ilgili farkındalıklarını ve davranışlarını etkileyen içsel ve dışsal birçok etmen bulunmaktadır; çevre eğitimi de bu etmenlerin en başında yer almaktadır. Bu araştırmada, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümünün “katı atık kirliliği ve yönetimi” üzerine verdiği bölüm ve fakülte teknik seçmeli derslerinin mühendislik fakültesi öğrencilerinin konu ile ilgili farkındalık ve davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Öğrenciler en az bir çevre dersi almış ve çevre dersi almamış olarak iki grupta incelenmiştir ve iki gruptaki öğrencilerin katı atık kirliliği ve yönetimi konularındaki farkındalık ve davranışlarında bir farkın olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre çevre dersi alan öğrencilerin ders almayanlara göre katı atık kirliliği ve yönetimi konularında kavramsal olarak daha fazla bilgi sahibi olduğu saptanmıştır. Ancak alınan çevre dersinin çevreye çöp atma veya geri dönüşüm kutularını kullanma gibi konularda öğrencilerin tutum ve davranışlarına olumlu bir etkisi olmadığı ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler
Çevre bilinci, çevre eğitimi, sürdürülebilir atık yönetimi

Abstract
Nowadays, pollution caused by solid waste littering is a major threat both to the environmental and human health. Previous studiesshowed that not littering solid waste and keeping the environment clean are directly correlated to the perception, knowledge, awareness, attitude and behavior of public domain regarding solid waste pollution and management. While there are many internal and external factors affecting individuals' awareness and behavior towards the environment; environmental education is at the forefront of these factors. This study investigates whether or not the courses regarding Solid Waste Pollution and Management taught in the Department of Environmental Engineering, Cyprus International University has an impact on the environmental awareness and behavior of Faculty of Engineering students. The students were surveyed in two different groups; first group of students who completed at least one course regarding Solid Waste Pollution and Management and the second group of students who did not take any course. The findings of the study show that the students who completed at least one course have more conceptual knowledge about solid waste pollution and management than those students who did not complete any course. However, the environmental courses taken did not create a positive influence on the attitude and behavior of the students particularly on waste disposal activities.

Keywords
Environmental awareness, environmental education, sustainable waste management