60-72 Aylık Çocukların Bilişsel, Sosyal- Duygusal ve Özbakım Yeterliklerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi: Kuzey Kıbrıs Örneği
(An Investigation of 60 – 72 Months-Old Preschool Children’s Qualification on Cognitive, Socio-Emotional and Self-Care Skills in Terms of Specific Variables: North Cyprus Sample )

Yazar : Sarem Özdemir    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 97-1
Sayfa : 557-570
1402    826


Özet
Okul öncesi dönem, çocuğun birçok becerisinin (öz bakım, sosyal- duygusal, bilişsel vs.) gelişmesi için kritik bir dönemi oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı; çalışan ve ev hanımı annelerin çocuklarında bilişsel, sosyal- duygusal ve öz bakım gelişim özellikleri arasında bir farklılaşma olup olmadığını incelemektir. Araştırma tarama modeli ile gerçekleştirilmiş ve betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa'da yaşayan 60-72 aylık yaş grubu çocukları olan çalışan ve ev hanımı olan anneler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak okul öncesi öğretim programında 60-72 aylık yaş grubunun sahip olması gereken bilişsel, sosyal-duygusal ve öz bakım becerileri gelişim özelliklerinden oluşan bir dereceleme ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri 2016 Şubat ve Mart aylarında toplanmış ve analiz edilmiştir. Bu dereceleme ölçeğinin kişisel bilgiler formunda annenin eğitim durumu, annenin yaşı, çocuk sayısı, annenin çalışıp çalışmama durumu ve mesleği hakkında sorular yer almıştır. Sonuçlara bakıldığı zaman çalışan annelerin çocuklarının öz bakım becerileri ve sosyal-duygusal gelişim özellikleri açısından çalışmayan annelerin çocuklarına nispeten daha yüksek puanlar almıştırlar. Ayrıca annenin eğitim düzeyi daha yüksel olan çocukların sosyal duygusal gelişim puanları ve özbakım becerilerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte yaşı daha büyük olan annelerin çocuklarının özbakım becerilerinin daha iyi bir düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler
okul öncesi, bilişsel, sosyal-duygusal, çalışan anne

Abstract
Abstract: Preschool education is a critical period in terms of improving cognitive, social-emotional, language and self-care skills of a human’s life. The main purpose in this study is to investigate differences of competencies of children’s cognitive, social-emotional and self-care skills in terms of mothers’ employment status. Cross sectional survey method and descriptive analysis were used in this study. Target population was all mothers who have a child at age 6 and accessible population was mothers who live in Nicosia. Random sampling was used to assign the questionnaire. The items in the rubric were formed with related to the objectives mentioned in the preschool education curriculum. Participant mothers were asked to specify the degree of competency on cognitive, social-emotional and self-care learning skills. Data obtained in this study were collected in the February and March 2016. Questionnaire also included personal information about participants that are; employment situation, age, number of children, level of education and job of the mother. According to the results, children of mothers at home had higher scores on social-emotional and self-care skills. In addition, it was found that children with higher education level had higher social emotional development scores and self-care skills. It was also concluded that the older mothers’children had a better level of self-care skills.

Keywords
Mothers at home, working mothers, cognitive development, s