The Collapse of Nature’s Boundaries: Psychoanalytic, Philosophical and Ecological Approach to Nastassja Martin’s In the Eye of the Wild
(Doğanın Sınırlarının Çöküşü: Nastassja Martin’in Vahşi Hayvanlara İnanmak Adlı Eserine Psikanalitik, Felsefi ve Ekolojik Bir Yaklaşım )

Yazar : Dilek Özhan Koçak  -  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2025
Sayı : 122
Sayfa : 518-535
    


Özet
Bu makale, Fransız antropolog ve yazar Nastassja Martin’in Rusya’nın Kamçatka Yarımadası’ndaki Even halkı arasında yaptığı etnografik araştırma sırasında bir ayı saldırısından sağ kurtulmasını konu alan Vahşi Hayvanlara İnanmak anlatısını tartışmaktadır. Eserde Martin’in ayıyla karşılaşmasını vahşi doğa ile medeniyet arasındaki sınırların silindiği anı temsil eden bir buluşma olarak değerlendirmesi, eseri doğa ve kültür, insan ve hayvan, rüya ve gerçeklik gibi karşıtlıklar içeren temalarla bir eko-anlatı olarak yeniden düşünmeye sevk etmektedir. Martin’in ayıyla karşılaşmasına yönelen bu analiz, psikanalitik, felsefi ve ekolojik perspektifleri birleştiren disiplinlerarası bir yaklaşımdır. Burada psikanalitik yaklaşımla Martin’in ayıyla karşılaşmasının doğayla bütünleşme arzusunu nasıl sembolize ettiğini, Lacan’ın ‘objet petit a’ kavramından hareketle açıklamaktayım. Felsefi olarak Martin’in saldırı sonrası dönüşümünü incelemek için ise Platon’un Timaeus’taki ‘khōra’ fikrini kullanarak geleneksel doğa-kültür çelişkisinin ötesinde bir durum önermekteyim. Ekolojik yaklaşımla insan-hayvan ikiliğine meydan okuyan Martin’in kimliği ve deneyimi üzerinden insanlar, hayvanlar ve doğal dünya arasındaki sınırların bulanıklaşmasını sorgulamaktayım. Martin’in fiziksel ve zihinsel olarak dönüşerek doğa-kültür, insan-hayvan ayrımlarının ötesine geçtiğini, Medka olarak sınırları aştığını vurgulamaktayım.

Anahtar Kelimeler
eko-anlatı, eko eleştiri, khora, objetpetit a, ayı

Abstract
This article discusses French anthropologist and writer Nastassja Martin’s narrative ‘In the Eye of the Wild’ about her survival of a bear attack during ethnographic research among the Even people of the Kamchatka Peninsula, Russia. Martin’s characterization of her encounter with the bear as a meeting, representing the moment when the boundaries between wilderness and civilization are erased, forces the work to rethink boundary-pushing themes such as nature and culture, human and animal, dream and reality as an eco-narrative. The analyses of Martin’s encounter with the bear is interdisciplinary, combining psychoanalytic, philosophical, and ecological perspectives. The psychoanalytic approach is informed by Lacan’s concept of the ‘objet petit a’, exploring how Martin’s encounter with the bear symbolizes a desire for unity with nature. The philosophical perspective uses Plato’s idea of ‘khora’ from the Timaeus to examine Martin’s post-attack transformation, suggesting a state beyond the traditional nature-culture divide. Ecologically, the article considers the blurring of boundaries between humans, animals, and the natural world, which challenges the human-animal dichotomy and explores the collapse of old boundaries within Martin’s identity and experience. In summary, the analysis is an interdisciplinary exploration of themes of desire, transformation, and the collapse of boundaries framed within the context of an eco-narrative.

Keywords
eco-narrative, ecocriticism, khora, objet petit a, bear